Wat schreven de kranten over Crammerock 2015? | Crammerock

Wat schreven de kranten over Crammerock 2015?

Geplaatst op 7 september 2015 om 21:12

“Ruim 30.000 bezoekers op grootste Crammerock ooit”, blokletterde Het Nieuwsblad maandag na Crammerock. De krant sprak met organisator Geert Robbrecht, die laat optekenen dat hij niet per se een groter maar vooral een nog beter festival wil krijgen de komende jaren.

De bezoekers die de krant sprak zijn alvast lovend over Crammerock: “Het is de eerste keer dat we naar Crammerock komen, maar het is dan ook een heel mooie affiche (…) Bovendien is dit festival heel betaalbaar.”

Weinig geld

Diezelfde teneur lezen we ook in Het Laatste Nieuws. “Groot feest voor weinig geld”, titelt de krant. Journalist Kristof Pieters raakte op de camping aan de praat met de jongeren van chiro Yvegem. “«We hebben bij ons in de buurt ‘Feest in het Park’, maar we verkiezen toch dit festival. Het is heel laagdrempelig en je krijgt waar voor je geld. De ticketprijzen zijn niet hoog en op de affiche staan toch heel wat mooie namen.”

Ze verkiezen Crammerock zelfs boven de Grote Jongens: “Pukkelpop en Werchter zijn uiteraard klassiekers op de festivalkalender,”maar je bent er een pak geld kwijt. Prijs/kwaliteit is Crammerock echt wel het beste festival.”

Puur op vrijwilligers

In een ander artikel van Het Laatste Nieuws keert de vraag terug of Crammerock nog moet en kan groeien. Waarop organisator Geert Robbrecht uitlegt dat dat alleen kan als ook de aanpalende voetbalvelden worden ingepalmd, “maar daarvoor is wel een akkoord nodig met voetbalploeg Avanti Stekene”.

Daarnaast haalt Robbrecht ook aan dat “het grootste struikelblok is dat alles draait op vrijwilligers en het festival beheersbaar moet blijven voor de huidige groep”. “Dertigduizend bezoekers in Stekene ontvangen was alweer een huzarenstukje”, besluit de organisator in de krant, “dat alleen mogelijk gemaakt kon worden door de 1.000 helpende handen van onze 500 medewerkers.”

Wormen en middelvingers

Het Laatste Nieuws achterhaalde ook waarom het Crammerock relatief droog bleef ondanks de vele regen. Het antwoord op die vraag zit diep onder de grond, in de vorm van drainagebuizen en… regenwormen. In het voorjaar werden namelijk 200 kilogram pieren in de heilige festivalgrond gestopt om de grond goed luchtig te maken, zodat het water zo snel mogelijk naar de ondergrond kan worden afgevoerd.

De Standaard ten slotte ging mee op pad met Ronnie Flex & Lil’ Kleine. Aanleiding: de rel die Lil’ Kleine vorige week in Nederland ontketende door het publiek tijdens een optreden in Hilversum op te roepen een grote middelvinger op te steken naar de politie. Lil’ Kleine werd na dat bewuste optreden kort gearresteerd.

Zouden ze de stunt in België herhalen? Dat vroeg De Standaard zich af en ging daarom op pad met de “Drank & drugs”-rappers. En jawel “ook op Crammerock gaat de middelvinger van Lil’ Kleine de lucht in”, stelt de krant vast, “dit keer ‘tegen iedereen die je niet mag’. We zien zelfs peuters
meedoen.”

Maar de journalist van de krant zag dat de wereld niet helemaal om zeep is.  “Afsluiten doet het duo met twee keer ‘Drank & drugs’ (ze hebben nu eenmaal heel weinig nummers). Duizenden jongeren schreeuwen mee dat ze drank en drugs willen en dat ze ja zeggen tegen MDMA. Even vervangt Lil’ Kleine de woorden ‘drank en drugs’ door ‘chips en cola’. Ook die woorden zingt het publiek luid mee. Sire, de jeugd is dan toch nog niet verloren.”

krantenoverzicht