Wie is die mysterieuze Crammerock-vrouw? | Crammerock

Wie is die mysterieuze Crammerock-vrouw?

Geplaatst op 1 september 2015 om 11:55

Je hebt het vast al gemerkt: de vrouw op de Crammerock-affiche heeft dit jaar weer een facelift gekregen. Zo ziet ze er na 22 jaar jonger uit dan ooit. Maar wie is die mysterieuze mysterieuze jongedame nu die al sinds 1995 op onze affiches prijkt? Dat is een geheim uit het atelier van schilder Jan De Maesschalck.

©Jean-Pierre Stoop

Na vier broddelaffiches begin de jaren 1990 vonden de organisatoren van Crammerock in 1995 dat hun festival meer uitstraling moest krijgen. Daarom gaven ze kunstenaar Jan De Maesschalck de opdracht om een nieuwe affiche te ontwerpen.

Anno 2015 is De Maesschalck een gerenommeerd artiest die werkt onder de vleugels van Zeno X, de galerie waar o.a. Luc Tuymans, Michaël Borremans, Dirk Braeckman, Raoul De Keyser en Anton Corbijn thuis zijn. Hoe kon Crammerock zo’n kunstenaar strikken? De Maesschalck werkte 20 jaar geleden nog als illustrator voor het tijdschrift Humo en een aantal Vlaamse kranten, maar hij is ook een Stekenaar die op een boogscheut van het toenmalige Crammerock-terrein woonde. Vandaar dat de toenmalige organisatoren van Crammerock bij Jan terecht kwamen.

Cameron Diaz?

crameron_diaz

Voor zijn Crammerock-werk baseerde De Maesschalck zich, zoals meestal, op een foto van een jongedame. “In de loop der jaren is geopperd dat het ging om de bekende actrice Cameron Diaz. Maar dat is toch echt niet het geval”, vertelt De Maesschalck 20 jaar nadat hij met acrylverf op doek aan de slag ging om de originele Crammerock-vrouw te schilderen. Om de connectie met Crammerock te maken schilderde de Maesschalck subtiel een kram in haar haar.

Maar wie het precies was? Dat weet de kunstenaar eerlijk gezegd ook niet precies meer. “Ik weet nog dat ze een opvallende donkere teint had, want ik maakte het werk op het einde van de zomer”, kort voor Crammerock dus.

Facelifts komen, facelifts gaan

Intussen is de Crammerock-madam al aan haar tweede facelift toe. De eerste kwam er in 2007. Terugblikkend is De Maesschalck er best verbaasd over dat het origineel zo lang is meegegaan; maar liefst 12 affiches lang. “Dat was nooit vooropgesteld.” Maar in 2007 ging de mysterieuze mademoiselle onder het digitale mes van Crammerock-graficus Elke Drieghe, die een gestileerde versie van het herkenbare gezicht maakte.

2007

De oerversie was onhandig groot gebleken om de vele namen op de Crammerock-affiche er nog naast kwijt te raken. Ook in allerlei andere drukwerk was het origineel steeds onhandiger gebleken. Tegelijk mikte Crammerock met de extra vrijdagavond aanvankelijk op feestpubliek, en de grungy uitziende jongedame was niet meteen een frisse illustratie die p.a.r.t.y! uitstraalde.

2008

In 2008 werd de nieuwe versie nog iets bijgeschaafd en kreeg een toevoeging van een herkenbare rood-witte Crammerock-typografie. Deze combinatie ging tot en met 2014 mee, tot graficus Jonas Ruys zich in 2015 aandiende om onze madame een nieuwe coupe en een strakkere blik aan te meten. Maar beware, ze heeft nog altijd die kram in heur hair.

crammerockvrouw